Hayatımızda ki en önemli kararların başında gelen meslek seçimi birçok kişi için oldukça stresli geçen bir dönemdir. Bunun sebebi ise hem bu kararın genç yaşlarda verilmesi gerektiği hem de bilinçsiz çevrenin yardımcı olamaması. Bizde bu yazımızda meslek seçimi noktasında size yardımcı olabilmesi adına meslek seçiminde yapılan 5 hatayı bir araya getirdik.
1-) Meslek Seçimi Senle Başlar
Ülkemizde meslek seçimi ile ilgili yapılan en büyük hataların başında meslek seçimi yapacak kişiye ailesi veya çevresi tarafından uygulanan baskılar geliyor. Bu baskıların hali ile seçim yapacak kişiyi hem psikolojik olarak hem de düşünce yapısı olarak zedelemesi ve yanlış kararlar vermesine sebep olması da kaçınılmaz. Hatta bazı durumlarda fazla baskıdan bunalan kişiler iflas bayrağını çekerek çevresindeki kişilerin isteklerini dinleyerek hareket ediyor. Bu kişiler ise ilerleyen zamanlarda ki genelde üniversitenin ilk yılında “bana uygun meslek bu değil” diyerek meslek değiştirme çabalarına giriyor yada okulu bırakıyor.
Bu yüzden eğer şuan meslek seçimi aşamasında ki bir birey olarak bu yazıyı okuyorsanız altını çizerek söyleyelim hayatınız boyunca çalışacak olan sizsiniz, çevreniz değil.
Eğer bu yazıyı meslek seçimi yapmayacak biri olarak okuyorsanız da belirtelim. Meslek seçiminde yardım bekleyen kişilere meslekler hakkında bilgi vermeniz oldukça faydalı olacaktır fakat bir meslek üzerinde ısrarcı olmanız karşı tarafa maddi ve manevi zarar verecektir. Ayrıca tavsiyeler vererek kişiye yaklaştığınız zaman hali ile karşı tarafta bayraklarını indirecektir ve böylece beraber meslek seçiminde ortak kararlar alabilir konuma geleceksiniz.
2-) Bir Gün Değil Her Gün
Genellikle ülkemizde meslek seçimi yapacak kişiler son yıllara doğru hatta son yıl yani 12. sınıfta bu konu üzerine düşünmeye başlıyor. Bu durumda sınav stresinin yanına birde meslek seçimi gerginliği girince işin içinden çıkılmaz bir hal ortaya çıkıyor. Bu yüzden eğer bu yazıyı daha erken yaşlarda okuyan biriyseniz sakın benim için erken gibi düşüncelere kapılmayın çünkü meslek seçimi uzun bir süreç.
Fakat eğer durum son yıla yani üniversiteye hazırlık sürecine kaldıysa yine panik olmanıza gerek yok çünkü bu durumda geriye dönmeniz mümkün değil ve panik olmanın bir artısı yok. Bu noktada yapmanız gerekenleri tavsiye yazımızda anlattık.
3-) Sevgi Değil Maaş
Ülkemizde ki her işte olduğu gibi bu işte de maddi düşünceler ön planda fakat kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki eğer bir işi sevmiyorsanız mutlu olamazsınız. Bu durumda maddi durumdan önce gerçekten o işi sevip sevmediğinize karar vermeniz gerekiyor. Tabi ki maddi durumların önemi azımsanmayacak durumda fakat bir karar vermeniz gerekiyorsa sevdiğiniz işi her zaman öncelikli olarak tercih etmelisiniz. Eğer bir işi seviyorsanız zaten maaşı da sizi her durumda mutlu edecektir.
Güncel meslek maaşları bölümümüze mutlaka uğrayın.
4-) Ben Kabullendim
Ülkemizdeki eğitim sistemi maalesef sadece sizi puanınızla yargılıyor fakat hayallerinizi, yeteneklerinizi sorgulamıyor. Bu durumun farkındayız fakat şuan için bunu değiştirebilecek gücümüz yok. Ancak siz bugün bu sisteme boyun eğerek hayallerinizi bir kenara itip “üniversite okuyayım da yeter” veya “memur olsam yeter” zihniyeti ile hareket ederseniz ne kendinize bir faydanız ne çevrenize bir faydanız ne de ülkenize bir faydanız olur. Evet söylediklerimiz biraz abartılı gözükebilir fakat eğer gerçekten bir mesleği sevmeden seçecek olursanız çok fazla bir beklentiniz olmasın hem üniversite hayatınızdan hemde iş hayatınızdan.
5-) Sevin, Sevin, Sevin
Meslek seçiminde yapılan birçok hatadan bahsettik fakat en büyüğü, kısım kısım da yazının içinde de bahsettiğimiz gibi, meslek sevgisizliği. Eğer bugün ani kararlar ile yada çevrenizde ki kişiler istiyor diye meslek seçimi yapıyorsanız üniversite hayatınızda büyük sıkıntılar sizi bekliyor olabilir. Aksi durumlarda mevcut.
Misal hiç sevmiyorum diyerek üniversiteye gittiğinde bölümünü sevenlerde var fakat hayatın size her zaman gülümseyeceğini kimse garanti edemez. Bu yüzden Meslek Hocam olarak yayın hayatına başladığımız günden beri çabalarımız her zaman sizi sevdiğiniz mesleklere yönlendirebilmek oldu. Bu durumun her seferinde altını çize çize söylüyoruz; sevdiğiniz meslekleri yapın.
Herkes mühendis olmak zorunda değil yada tıp okumak zorunda değil ya da ne bileyim memur olup 8-5 çalışmak zorunda değil. Bu ülkede ressama da, müzisyene de, tiyatrocuya da ihtiyaç var ama en çok mesleğine aşık kişilere ihtiyaç var.
Ayrıca bu konun önemini çok daha iyi anlayabilmeniz için Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın Stanford Üniversitesi mezuniyet konuşmasını dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Eğer sevdiğin işi yaparsan, hayatın boyunca bir kez bile çalışmış olmazsın. (KONFÜÇYUS)