Başvuru kabul edilmiş olsa da iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler bilinmez ise, hayal edilen işin elden kaçma ihtimali yüksektir. Günümüzde personel başvuruları öncelikle CV başvurusu üzerinden değerlendirilir. Bu mülakatı geçen kişiler de son aşamada yüz yüze görüşmeye çağrılır. Şirketlerin insan kaynakları bu aşamaya çok önem verir. İşi alabilmek için özgüven yeterli olmaz. Giyim kuşam, diksiyon ve mülakat öncesi pratikler çok önemlidir.
İş görüşmesi sırasında nelere dikkat edilmeli? Bu soruya doğru cevapları bulan, eksiksiz uygulayan ve çaba gösteren kişilerin iş görüşmelerinin pozitif geçme olasılığı çok yüksektir. Ancak sadece iş görüşmesinde iyi olmak yeterli değil, sonrasındaki süreç de önemlidir. İşte detaylar…
Vikipedi: İş Görüşmesi Hakkında
İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş görüşmelerine çağrılmak kişileri çok mutlu etse de diğer yandan bu süreç bir miktar sıkıntı ve stres yaratabiliyor. Uzun emekler sonucu bu aşamaya geçmişken kimse iş görüşmesinden kalmayı hayal etmez. İlk yapılması gereken şey, iş yeri ile alakalı detaylı bir araştırma yapmaktır. Günümüzde internet ve arama motorları sayesinde her firma hakkında iyi bilgi temin etmek mümkün. Böylece görüşmeye gidildiğinde insan kaynakları yetkilileri tarafından bu işi çok istediğiniz izlenimi uyandırırsınız. Peki ama iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte cevabı…
İş görüşmesi öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
- Görüşmeye gitmeden iş yeri hakkında araştırma yapın,
- Görüşme öncesi pratik yapın,
- İşi gerçekten istediğinize kendinizi ikna edin,
- Görüşmede tercih edeceğiniz kıyafetlere özen gösterin,
- Samimi ve düzgün bir üslup ile görüşme yapın,
- Görüşme sonrasında mail atmayı unutmayın.
1) Başvurduğunuz Şirketi Önceden Araştırın
İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli husus, başvuru yapılan şirket veya kurum hakkında bilgi araştırmaktır. Her firmanın insan kaynakları, karşılarında konuştuğu kişiden işi çok istediğine dair doneler görmek ister. Eğer öncesinde firmayı tanırsanız konuşma esnasında bunu karşı tarafa hissettirebilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken şey, yaptığınız bu araştırmayı karşı tarafa çok zorlama iletmeyin. Konuşmanız esnasında doğal ve doğaçlama sunabilirsiniz.
2) İş Görüşmesi Pratiği Yapın
Görüşmeye gitmeden önce o anı canlandırmanız, görüşme sırasında yaşayacağınız baskıyı ve stresi üzerinizden atmanıza yardımcı olacaktır. Daha önce bu tür görüşmeler ile alakalı bir tecrübeniz yok ise, ayna karşısında birkaç defa görüşmeyi canlandırabilirsiniz. Bunun faydasını çok net görüşme esnasında hissedeceksiniz. Ayrıca başka bir kişinin de karşısında bu canlandırmanız faydalı olacaktır.
3) Görüşme İçin Seçeceğiniz Kıyafete Dikkat Edin
Kıyafet seçimi, iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında en mühim konulardan birisidir. İlk izlenim çok önemlidir ve kişiler önce iş başvurusuna gelen kişinin kendine gösterdiği özeni gözetler. Kıyafetiniz abartılı olmamalı. Mutlaka ütülü ve temiz bir kıyafet ile gitmelisiniz. Eğer kurumsal bir yere başvurduysanız klasik bir takım elbise giyebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde gömlek ve pantolon kombini yapabilirsiniz.
4) Görüşme Sonrasında İnsan Kaynaklarına Mail Atın
Son olarak görüşme sonrasına değinelim. Kişilerin çok sık yaptığı hatalardan birisi, görüşme sonrasında her şeyin bittiğini düşünmektir. Oysa insan kaynaklarına kendinizi hatırlatmak, bir teşekkür maili atmak çok değerli bir hamledir. İş görüşmesinden sonraki gün sabahında, iş yerinin insan kaynakları departmanına bir teşekkür maili atabilirsiniz. Böyle samimi bir hamle genelde bu birimlerde etkili olmaktadır. Bu detaylar iş görüşmenizde sizlere çok sayıda artı değer katacak, rakiplerinizi elemede etkili olacaktır.
İlginizi çekebilir: 2023 Yılında Yapılacak Az Sermayeli İşler | Az Bütçeli 10 İş Fikri